Koronapassi informaatiota

Koronapassi käyttöön Pirkanmaalla

Pirkanmaalla otetaan käyttöön ravitsemisliikkeiden rajoitukset 17.11.2021 alkaen. Ne jatkuvat 31. joulukuuta saakka.

Vankkurimännikössä ja Maisansalossa se tarkoittaa sitä, että yhteisiin iltaohjelmiin vaaditaan Koronapassi.

Alla Aamulehden 16.11.2021 kokoama kahdeksan olennaista kysymystä koronapassista

1. Mikä on koronapassi?
Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka voi ladata Omakannasta tai saada paperisena versiona terveydenhuollosta.
Koronapassiksi riittää yksi koronatodistukseen sisältyvästä kolmesta todistuksesta: todistus täydestä rokotesarjasta, alle 72 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta tai enintään kuusi kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista.
5. marraskuuta alkaen koronapassin ovat saaneet myös koronan sairastaneet ja vain 1. rokotteen saaneet, kun rokotuksesta on kulunut seitsemän päivää.

2. Miten koronapassin saa?
2.1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Kannattaa huomata, että Omakannan nimissä esiintyy huijaussivustoja, joilla kalastellaan tietoja. Oikealla sivustolla ohjeistetaan, että Omakanta-palveluun kirjaudutaan turvallisesti kirjoittamalla selaimen osoitekenttään kanta.fi. Osoiterivillä näkyy lukon kuva. Älä kirjaudu sivustolle verkon hakukoneista.

2.2. Omakannassa valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
2.3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
2.4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.
Jos et pääse Omakantaan, todistuksen saa tarvittaessa myös paperisena versiona terveydenhuollosta.
Kun käytät koronapassia, pidä mukana myös henkilöllisyystodistus.

3. Koska koronapassi tuli käyttöön?
Eduskunta hyväksyi koronapassia koskevan lakiesityksen perjantaina 15. lokakuuta. Passi tuli voimaan lauantaista 16. lokakuuta alkaen.
Pirkanmaalla koronapassi ei ole ollut aiemmin käytössä, koska sen käyttö edellyttää rajoitusten voimassaoloa. Keskiviikkona 17. marraskuuta tilanne Pirkanmaalla muuttuu. Ellei asiakkailta vaadita koronapassia, anniskelu on lopetettava puoliltaöin, ovet suljettava kello yhteen mennessä ja asiakasmäärää rajoitettava ruokaravintoloissa 75 prosenttiin asiakaspaikoista ja anniskeluravintoloissa puoleen.

4. Kuka koronapassin saa?
Koronapassia voi edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.
16–17-vuotiaat saavat julkisessa terveydenhuollosta koronatestit ilmaiseksi, mikäli eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa. Sama oikeus koskee henkilöitä, jotka eivät pysty terveydellisestä syystä ottamaan rokotetta.

5. Milloin koronapassia käytetään Suomessa?
Koronapassia voidaan käyttää, jos alueella on voimassa esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskevia rajoituksia. Jos rajoituksia ei ole käytössä, koronapassiakaan ei käytetä.
Koronapassin käyttö on vapaaehtoista. Rajoitusten kohteena olevat toimijat voivat oman valintansa mukaan edellyttää asiakkailta tai osallistujilta koronapassin näyttämistä. Jos toimija ei edellytä passia, tulee noudattaa voimassa olevia rajoituksia.
Koronapassi ei ole vaihtoehto rajoituksille silloin, jos viranomainen on sulkenut tilan tai kieltänyt yleisötilaisuuden kokonaan koronatilanteen vuoksi.

6. Missä passia voidaan kysyä?
Kyseisiä toimijoita koskevien rajoitusten ollessa voimassa koronapassia voidaan edellyttää sisäänpääsyyn muun muassa:

  • Ravintoloissa, yökerhoissa ja yleisötilaisuuksissa.

  • Kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä.

  • Tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa.

  • Huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja -paikoissa.

  • Museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa.

Koronapassin esittämistä ei voi edellyttää paikoissa, joiden voidaan katsoa olevan tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien ja palveluiden nauttimisen kannalta välttämättömiä. Todistusta ei siis saa edellyttää asiakkailta esimerkiksi apteekeissa tai kaupoissa.

7. Miten tapahtumajärjestäjä tai muu toimija tarkistaa koronapassin?
Tapahtuman järjestäjä voi lukea koronapassin qr-koodin mobiililaitteella. Lukemiseen käytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyväksymää Koronatodistuksen lukija -sovellusta. Maksuton sovellus on ladattavissa yleisimmistä sovelluskaupoista.
Lukijasovellus on tarkoitettu toiminnanharjoittajien, kuten ravintoloiden, yökerhojen, yleisötilaisuuksien sekä muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön.

8. Mitä tietoja passia tarkistaessa selviää?
Qr-koodin lukemisen jälkeen sovellus antaa välittömästi tuloksena joko vihreän eli hyväksynnän tai punaisen eli hylkäämisen. Hyväksytyn tuloksen yhteydessä ruudulle tulee näkyviin myös henkilön nimi. Jos todistus hylätään, ruudulle ei tule nimeä.
Koronatodistuksen lukija ei kerää eikä tallenna todistusten tietoja eikä sillä pysty näkemään henkilön terveystietoja.
Mikäli käyttää paperista todistusta, se tulee taittaa tai muutoin peittää niin, että siitä näkyy vain ensimmäinen sivu, josta selviää todistuksen nimi ja henkilön nimi, syntymäaika, QR-koodi ja todistuksen tunniste eikä muita henkilötietoja.